معاینه فنی مجموعهای از آزمایشهاست که به منظور بررسی سلامت قطعات خودرو و اطمینان از عملکرد استاندارد آنها انجام میشود و در کشورهای مختلف جهان به طور گسترده به کار گرفته میشود.
معاینه فنی خودرو یکی از راهکارهای کاهش آلودگی هواست که با اجباری شدن آن، تمامی مالکان خودرو موظف به طی مراحل معاینه فنی و داشتن برگه معاینه فنی شدهاند.
برای معاینه فنی خودرو چند مرحله باید طی کرد و چه مدارکی ارائه داد؟ آیا همه کنترل های فنی خودرو یکسان است؟ اگر برای اولین بار است که معاینه فنی خودرو را انجام می دهید و یا می خواهید از آخرین تغییرات در این زمینه مطلع شوید، برای دریافت کامل ترین و بهروزترین اطلاعات معاینه فنی خودرو، این مقاله را دنبال کنید.
چه خودروهایی مشمول معاینه فنی می شوند؟
سازمان استاندارد کشور، خودروهایی را که چهار سال از تولید آن ها می گذرد، چه داخلی و خارجی، ملزم به داشتن گواهی معاینه فنی می کند. علاوه بر خودروهای سواری، خودروهای سنگین نیز تا یک سال از تاریخ تولیدشان از انجام معاینه فنی معاف هستند. به علاوه، طبق قانون هوای پاک، صدور برگه معاینه فنی برای خودروهای فرسوده ممنوع است. به عنوان مثال، سن فرسودگی خودروهای عمومی بنزینی یا دوگانه سوز ۱۰ سال و برای خودروهای پایه سوز ۱۲ سال پس از تاریخ تولید آنهاست.
نداشتن معاینه فنی خودرو چه عواقبی دارد؟
در سطح کلانشهرها دوربین های مختلفی وجود دارد و خودروها را بررسی می کنند که آیا معاینه فنی دارند یا خیر؛ اگر خودرویی معاینه فنی نداشته باشد با استفاده از این دوربین ها خودرو شناسایی و ۵۲ هزار و ۵۰۰ تومان جریمه می شود،. همچنین نیروهای پلیس معاینه فنی را نیز رصد و کنترل می کنند. بنابراین رانندگان باید توجه داشته باشند که در صورت عدم قبولی در معاینه فنی در شهرهای بزرگی مانند تهران به ازای هر بار ثبت تخلف با دوربین یا پلیس راهنمایی و رانندگی حدود ۵۰ هزار تومان جریمه خواهند شد.
آیا استعلام معاینه فنی خودرو ممکن است؟
در صورتی که میخواهید از اعتبار معاینه فنی خودروی خود اطمینان حاصل کنید، میتوانید از سامانه یکپارچه معاینه فنی ایران با نام اختصاری سیمفا (symfa.ir) استفاده کنید. با مراجعه به سایت سیمفا و ورود به بخش استعلام گواهی، با وارد کردن شماره VIN خودرو، شرایط معاینه فنی را برای خودروهای مختلف در سراسر ایران بررسی کنید. در سایت سیمفا علاوه بر اطلاع از الزامات معاینه فنی، می توانید به موارد دیگری مانند فهرست مراکز معاینه فنی در سراسر ایران، نحوه گزارش تخلفات مراکز معاینه فنی و اطلاعیه های مربوط به معاینه فنی خودرو دسترسی داشته باشید. ضمناً با استفاده از پلاک می توانید درخواست معاینه فنی خودروی خود را نیز داشته باشید. به عبارت دیگر، با انتخاب بررسی معاینه فنی با پلاک می توانید به راحتی و به سرعت استعلام معاینه فنی خودرو خود را دریافت کنید.
اعتبار برگه معاینه فنی خودرو چهقدر است؟
در تاریخی که گواهی معاینه فنی خودرو سبک اخذ شده است، براساس گفته مدیر امور اجرایی معاینه فنی خودروهای کشور، اعتبار آن تنها یک سال است و پس از گذشت این مدت، مالکان خودرو باید به مراکز معاینه فنی مراجعه و برای دریافت گواهی جدید اقدام کنند. مدت اعتبار معاینه خودروهای سنگین نیز تا ده سال شش ماهه است و بعد از ده سال باید هر سه ماه یکبار برای تمدید معاینه فنی خود اقدام کنند.
در تست معاینه فنی چه مواردی بررسی می شود؟
بعد از تعیین مرکز مورد نظر و دریافت نوبت، برای معاینه فنی خودرو به مرکز معاینه فنی مربوط مراجعه کنید و مراحل معاینه را به ترتیب زیر انجام خواهد شد:
۱. ارائه مدارک: در ابتدا باید مدارک مالک و خودرو مانند کارت ملی، بیمه نامه، گواهینامه را به کارشناس معاینه فنی ارائه دهید.
۲. بررسی مدارک: کارشناس معاینه فنی مدارک خودرو را بررسی میکند و اگر مشکلی وجود داشته باشد، شما را مطلع میکند.
۳. بررسی سیستمهای خودرو: سیستمهای مختلف خودرو مانند سیستم ترمز، رانندگی، سیستم تعلیق، نورپردازی و… بررسی میشوند. در صورت وجود هر گونه خلل یا عیبهای فنی، کارشناس معاینه فنی شما را مطلع خواهد کرد.
۴. آزمایش گاز خروجی: در این مرحله، گاز خروجی خودرو با استفاده از دستگاههای خاصی آزمایش میشود و کارشناس معاینه فنی مطمئن میشود که خروجی گاز خودرو در حد مجاز است.
۵. صدور گواهی: در صورت عدم وجود هر گونه خلل یا عیب فنی، کارشناس معاینه فنی گواهی معاینه فنی را صادر میکند.
لازم به ذکر است که در صورت مشاهده هر گونه خلل یا عیب فنی، شما باید با تعمیرات لازم و پس از رفع آن، مجدداً برای تمدید گواهی معاینه فنی مراجعه کنید.
چند نوع معاینه فنی خودرو وجود دارد؟
در شهر تهران، دو نوع معاینه فنی با عنوان های عادی و برتر ارائه میشود. در معاینه فنی برتر، به ویژه در بخش تستهای آلایندگی هوا، سختگیرانهتر عمل میشود. در معاینه فنی عادی که تاکنون انجام میشد، دور موتور در سرعت پایین مورد بررسی قرار میگرفت، اما در معاینه فنی برتر، دور موتور در سرعتهای پایین و بالا بررسی میشود که این موضوع باعث سخت شدن فرآیند اخذ معاینه فنی میشود. تفاوت اصلی معاینه فنی برتر با معاینه فنی عادی فقط در نوع تست آلایندگی است. در معاینه فنی برتر، تست آلایندگی با سختی بیش تری در دو دور آرام و ۲۵۰۰ انجام میشود و علاوه بر کارکرد درجا، تولید آلایندگی خودرو در دور موتور بالا نیز سنجیده میشود. این معاینه فنی، برای کنترل آلایندگی خودرو، کارایی بیش تری دارد، زیرا در بسیاری از مواقع، آلایندگی در حالی اتفاق میافتد که خودروها در دور موتور بالا کار میکنند.
بدون دیدگاه